Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 08:04 - За мощите на св. Йоан Кръстител
Автор: missi Категория: Други   
Прочетен: 1485 Коментари: 0 Гласове:
3




image
Тези дни всички български медии, а и основните гръцки и руски, съобщават за откриването на мощи на св. Йоан Кръстител на едноименния остров недалеч от Созопол. Ръководителят на археологическия екип, намерил реликвария, твърди категорично, че става дума за мощи на Господния Предтеча, тъй като са били вградени в олтара на манастирския храм, носещ неговото име. Оставаме настрана фалцетните нотки на възторг на министър Божидар Димитров, който побърза да обяви появата на поредния "втори Йерусалим" в България - този път в Созопол (последния път беше курортният комплекс Св. Влас). И ако за министри и кметове туристическият поток през летния сезон е идол и главна светиня, то Църквата в случая не се интересува от това, с колко поклонници ще се увеличат посетителите на курортното градче, а чии са мощите, открити в църковния олтар. Че става дума за мощи на светец, е безспорно, защото само такива се вграждат в олтарите на храмовете. Но дали те принадлежат наистина на Господния Предтеча, е въпрос, към който Църквата трябва да подходи с голяма отговорност. Бомбастичните изказвания за раждането на медийна сензация не се връзват с почитта и благоговението, с които християните се отнасяме към мощите на светците.

Десетки са църквите по света - православни и католически, които претендират да притежават мощи на св. Йоан Предтеча - Рим, Париж и Истанбул (Константинопол) са сред основните претенденти за главата на Кръстителя, а множество претендират за частици от нея. Известни са няколко "десници" на Господния предтеча и пророк и т. нат. Според църковното предание обезглавеното тяло на св. Йоан е било погребано в Севастия (област Самария, в централната част на Палестина), редом до гроба на св. пророк Елисей, ученик на св. пророк Илия. Апостол Лука, връщайки се към Антиохия, пожелал да вземе със себе си неговото тяло, но севастийските християни се възпротивили и така той взел само дясната му ръка, с която бил кръстен Иисус Христос в Йордан. Според синаксара в Антиохия чрез нея Господ извършвал много чудеса и тя била част от празничния ритуал за издигането на Кръста. Затова по времето на император Константин Багрянородни (Порфирогенит) ръката била открадната и положена в Константинопол.
През 378 г. Руфин свидетелства, че езичниците в Севастия по искане на Юлиян Отстъпник разрушили гробницата на Кръстителя през 362 г., изгорили останките и разпръснали пепелта му (затова днес някои църкви на Запад твърдят, че притежават част от тази пепел, като например бенедиктинският манастир в Лоано, на 60 км. югозападно от Генуа, Италия). Поради тази причина се считало, че от мощите на светеца са останали само главата и десницата му. Но според св. Симеон Метафраст (10 в.) изгореното тяло не било на Кръстителя, а нечие друго, тъй като Йерусалимският патриарх, като узнал за заповедта на Юлиян, взел от гроба мощите на светителя и ги пренесъл в Александрия, а на тяхно място положил останките на друг човек. Така през 395 г. мощите му се оказали в Александрия в базилика, посветена на св. Йоан Предтеча, на мястото на бивш храм на Серапис. Във византийския богослужебен календар се отбелязват три намирания на главата  на св. Йоан Предтеча през първите четири века (24 февруари - Първо и второ намиране на главата на св. Йоан и 25 май - Трето намиране на главата му). Църковните песнопения за празниците свидетелстват, че всяко намиране на главата му е било съпроводено с чудеса и изливане на благодатта върху вярващите. 

Тази така пъстра палитра от сведения за съдбата на мощите на един от най-почитаните християнски светци изисква сериозно и отговорно отношение от страна на Българската църква към новооткритата светиня. И към професионализма и научната съвест на историци и археолози Църквата трябва да прибави своята усърдна молитва към Бога, Който да ни упъти към истината за Своя слава и за полза на Божия народ. И ако наистина става дума за мощи на св. Йоан Предтеча, то това е редно да бъде отбелязано и в българския църковен календар, който е твърде беден на събития от родната църковна история.
                                                                                    източник: dveri.bg


Тагове:   мощите,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: missi
Категория: Други
Прочетен: 98005
Постинги: 46
Коментари: 126
Гласове: 423
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031