Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 12:50 - Министерски прояви-Божидардимитровщини
Автор: missi Категория: Други   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.09.2009 12:43


Автор в. "Труд"   
сряда, 16 септември 2009
България да размени с Вселенската патриаршия мощи на Константинополския патриарх Дионисий Първи (ХV в.) срещу мощи на апостол Андрей, покръстител по Черноморието ни. Със задачата се е заел министърът без портфейл проф. Божидар Димитров. Вчера той посети Рилския манастир, за да се убеди, че там съхраняват мощите на св. Дионисий. Професорът ги занесъл в обителта през 90-те. Преди това те били в Националния исторически музей. В понеделник Димитров ще иска от патриарх Максим разрешение да предаде частица от мощите. Вселенският патриарх Вартоломей I сам ги поискал, след като разбрал от Димитров, че в България се пази тази светиня. Това станало на 9 юни т.г., когато министърът бил в Истанбул да получи мощи на св. Власий. Церемонията по посрещането на останките на св. Дионисий ще е на 26 септември в Истанбул.
Цялата тази работа е доста съмнителна и наричана по църковному-зилотична.
 В целия материал будят въпроси няколко аспекта.
1.Защо точно г-н министърът ще се занимава със свидетелството на благодатните мощи,след като сам тръби наляво и надясно ,че е атеист?!Т.е.,вместо да направи нещо полезно ,ще стори осквернение и кощунство.
2.Като е отишъл на Рилската обител,как точно се е убедил,че става въпрос за мощите на горния светия,а не нечий други?Или може би,като министър е получил дар свише?!С тази информация може да разполага единствено Св.Синод,защото игумена на манастира е назначен и той не му е бащиния.Като ги е занесъл,редно е да се знае,откъде ги е задигнал и как се убедил в автентичноста им.
3.Щял да иска моля Ви се,разршение от Св.Синод.Поправка,драги министре-не разрешение,а благословия за богоугодно дело.След като ще се изживявате в ролята на междуцърковен медиатор,редно е да усвоите терминологията поне.Вяра,ясно нямате,ама вагона книги дето претендирате да сте го чели,явно е бил под издателството на научния институт по атеизъм.
4.Вселенския патриарх,може да е имал принципен разговор за подобно дело,но той е наясно,че тези неща се вършат между църковните управи и г-н министъра,бидейки неносител на такива права,може да бъде единствено куриер,въпреки ,че и това не е редно.Пък и м.юни?Тогава Димитров още май беше член на БСП?!Камо ли министър....
5.Как са насрочили дата по посрещане,след като Синода изобщо още не е уведомен за трампата?!
Ей такива едни размисли ,относно дейността на властимащите в ГРАЖДАНСКО ПОЛИТИЧЕСКИЯ живот /а не ЦЪРКОВНИЯ/


Тагове:   мощи,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: missi
Категория: Други
Прочетен: 98268
Постинги: 46
Коментари: 126
Гласове: 423
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930